Prezentare generala:
In gradina mea mi-am propus sa cultiv o varietate mare de legume si fructe. Toate in mod natural, fara a face apel la tot felul de produse care mai de care mai otravitoare.
Pentru ingrijirea plantelor, folosesc cateva ingrasaminte certificate ecologic cum ar fi:
Orga3 si Nutrikali de la Frayasainet (producator francez cu traditie) sau BioAtlantis un ingrasamant din alge marine certificat ecologic, produs in Irlanda.
Dar si macerat de urzica facut in regim propriu, din urzici culese de pe marginea padurii. Este foarte nutritiv pentru plante dar si un insecticid natural impotriva multor daunatori.
Mai folosesc si ulei neem (unul din arborii sacri ai Indiei) atat ca insecticid cat si ca ingrasamant.
Primavara devreme stropesc cu decoct din frunze de nuc si cu var, pentru dezinfectarea pamantului de diversi fungi care ar putea fi letali pentru plantele mele. Frunzele de nuc contin iod, un element important atat pentru dezvoltarea plantelor cat si pentru dezvoltarea organismului uman.
Ca antifungic mai folosesc piatra vanata (sulfatul de cupru) o solutie de 1% concentratie. O substanta chimica folosita de cateva sute de ani. Este o substanta cu efect la contactul cu planta, fara ca aceasta sa fie asimilat de planta si sa patrunda in sistemul plantelor. Stropirile se fac cat plantele sunt in dezvoltare, inainte de a-si forma fructele.
Vreau sa ofer cat mai multe detalii despre gradina mea, pentru ca cei care vor citi aceste randuri sa inceapa sa-si contureze in minte ce inseamna sa cultivi legume in cazul meu. Si ce inseamna sa cultivi legume sanatoase.
De cele mai multe ori, cand cineva cumpara legume si fructe, acestea nu au nici o eticheta, care sa transmita informatii despre modul in care a fost cultivata acea/acel leguma/fruct. Ce substante s-au folosit? Ce pesticide? Ce ingrasaminte? Cat a trecut de cand fructul a fost cules?
Exista 2 categorii de produse alimentare:
Certificate si restul lumii.
In categoria restul lumii intra cam 90%. In ce conditii si in ce fel sunt produse, aceste legume si fructe, nu se stie.
Nici despre cele certificate eco nu se stie mare lucru.
Doar ca cineva le-a certificat.
Anul acesta m-am apucat devreme pentru pregatirea gradinii. Clima este in schimbare si temperaturile pozitive mi-au permis sa lucrez la gradina.
Am semanat primele seminte pe 18 februarie, necesarul de rasaduri pentru solarii.
La inceputul lui martie am semanat semintele pentru necesarul de rasaduri pentru plantat in camp.
Pe 16 aprilie am plantat intr-unul din solarii rasadurile de rosii. Au crescut in tihna aproape 2 luni . Vor fi disponile incepand cu luna iunie, rosii cherry si rosii mari .
Rasadurile de ardei, vinete , telina ai altele, au avut o crestere mai lenta. Pe 2 mai am plantat in al doilea solar ardei, vinete si castraveti.
Restul vor fi plantate afara in camp.
Vor mai fi disponibile in gradina, pe langa ardei capia, ardei gras, vinete, castraveti si radacinoase ca telina, morcovi si sfecla rosie. Dovleceii, zucchinii si pepenii nu vor lipsi nici ei.
In gradina se vor gasi si verdeturi si plante aromatice: busuiocul, patrunjelul, cimbrisorul, leusteanul, menta, cimbrul.
Asta toamna am plantat ceapa si usturoiul, iar la inceputul lunii martie am sadit cartofii.
Probabil vor mai fi si altele pe care le-am uitat sa le numesc aici.
Ne vedem in gradina!