Numele meu este Mugurel Țucă si aceasta este gradina mea

M-am apucat de gradinarit in 2017, din 2 motive principale. Mi-am dorit o sursa curata de legume si fructe pentru familia mea si mi-am dorit sa ma schimb eu, pe mine. Sa renunt la ignoranta, sa caut sursa lucrurilor, sa ma conectez cu natura, sa-mi creez un mod de viata, producand legume si fructe sanatoase. Nu am inceput gandindu-ma ca la o afacere. Efortul pe care l-am depus pentru a-mi infiinta gradina in mijlocul campului a fost urias, atat fizic cat si financiar. Dar am facut-o fara sa am asteptari. Am facut-o pentru ca mi-am dorit enorm sa descopar un univers uitat. Universul natural al planetei. Mecanismul insusi care ne tine in viata de atata amar de timp. Si pe care noi l-am uitat. Au mai fost si alte motive , unele prea prea personale. Dar as mai adauga unul. Dorinta de a trai liber sub soare. Fara obiective , fara stres, fara presiune. Doar eu si gradina mea.

Rodul Pamantului Verde.
Absolut totul provine din pantecele acestui pamant pe care il numim Pamant. Daca avem grija de el , el ne rasplateate cu totul. Asadar, incepand cu 2017 m-am apucat de studiu, teoretic. Despre plante, despre agricultura ecologica ,depre astrologie si cum influenteaza unele astre viata pe Pamant. In primavara lui 2018 am plantat primele plante. Atunci am invatat si primele lectii practice. Teoria e teorie. Practica pe teren este totul. In 2019 am folosit lectiile invatate cu un an mai devreme. Dar au urmat alte hopuri si alte lectii, am invatat multe si am descoperit ceea ce imi doream. Este clar pentru mine , natura este uimitoare. Nu sunt cuvinte in nici o limba pentru a exprima sentimetele pe care le-am avut in anul 2. Aromele, culorile, diversitatea si mai ales calitatea nutritiva a legumelor m-au adus intr-o stare de extraordinara implinire.  Da, se poate sa obtii produse naturale, asa cum cresc ele, zbarcite, crapate, ciupite de vreo ganganie. Folosesc cateva ingrasinte certificate ecologic dar si cateva pe care mi le produc singur. Decocturi de plante aromatice, usturoi, urzici, frunze de nuc. Natura ne ofera totul, trebuie doar sa luam si sa ne bucuram de bogatia ei. Folosesc doar piatra vanata (sulfat de cupru) cel mai vechi antifungic si acceptat inclusiv in agricultura ecologica.  Atat cat se poate in acest mediu din ce in ce mai agresat de poluare dar si de defrisari masive.
Gradina mea eate situata intr-o zona bogata in paduri si lacuri, face parte dintr-un proiect european de protejare a mediului „Natura 2000” .
Anul aceasta voi planta atat cat voi putea sa muncesc eu, un singur om. Insa va fi suficient si pentru multi altii care sunt in cautare de legume sanatoase dar si accesibile. Imi livrez singur legumele si am poarta deschisa pentru oricine vrea sa vina la gradina si sa vada ce fac acolo. Cand ai fost ultima data intr-o gradina sa-ti culegi legumele?
Quick navigation
×
×

Cart